Inspiratie boekje Naturia 

Droge toiletten of composttoiletten

Wist u dat 20 tot 30% van het huishoudelijk waterverbruik naar onze toiletten gaat? En voor de meesten van ons is het drinkwater dat we voor dit doel gebruiken. Het is absurd, nietwaar? Als je bedenkt dat in 2005 meer dan een miljard mensen in de wereld geen toegang hadden tot drinkwater.  

Het is dan ook dringend noodzakelijk alternatieven voor te stellen en toe te passen. 

Droge toiletten, die geen (of zeer weinig) water verbruiken, zijn er één van en maken het dankzij de praktijk van het composteren mogelijk de aarde terug te geven wat zij produceert.  

Wat is het? 

Droge toiletten of toiletten met gecontroleerd organisch strooisel zijn toiletten die niet zijn aangesloten op water of riolering. Ze worden ook wel composttoiletten genoemd omdat de uitwerpselen worden teruggewonnen om compost van te maken. 

Steeds vaker zijn ze te vinden op festivals of in openbare gelegenheden.  

De voordelen zijn talrijk 

  • Aanzienlijke vermindering van het drinkwaterverbruik 
  • Vermindering van bodemverontreiniging 
  • Een toilet zonder de beperkingen van een ingewikkelde installatie.  
  • Geen noodzaak voor aansluiting op de riolering 
  • 0 afvalaanpak 
  • Deelnemen aan alternatieve consumptie 
  • Ecologische methode 
  • Gemakkelijk te implementeren 
  • Geen verstopte toilet problemen meer 
  • Voorkomt bevriezing van leidingen in de winter 
  • Goedkope methode & mogelijkheid om het zelf te maken 
  • Veerkracht - meer autonomie 
  • Recycling van voedingsstoffen 
  • Respect voor de waterkringloop en vermindering van de zuivering door rioolwaterzuiveringsinstallaties. Drinkwater is een kostbaar element, te kostbaar om door onze uitwerpselen te worden verontreinigd. De waterzuiveringsinstallaties zijn niet in staat alle toxische residuen te filtreren (bestrijdingsmiddelen, geneesmiddelen, toxische stoffen die verband houden met onze consumptie, enz.) 
  • Waterbesparing (één spoeling = 6 tot 12 liter per gebruik, d.w.z. tot 3800 liter water per jaar per persoon) 
  • Financieel voordeel
  • Creëren van rijke compost voor de tuin 
  • Urine en uitwerpselen zijn rijk aan fosfor, terwijl de wereldvoorraden binnenkort uitgeput en niet meer hernieuwbaar zullen zijn. Urine is ook rijk aan stikstof en kalium 
  • Droge toiletten zijn transporteerbaar/verplaatsbaar omdat er geen watertoevoer nodig is 
  • Heb de voldoening van het doen van een goede daad voor de planeet 

     De nadelen? 

    • De logistiek: emmers legen in de compost, opslag en vervoer van zaagsel, onderhoud enz.

    En hoe zit het met de geur? 

    Als het droogtoilet op de juiste manier wordt gebruikt, zou er geen stank moeten zijn. 

    Als het zaagsel na elke behoefte goed droog wordt gezet, het goed wordt geleegd, zal er geen reden tot bezorgdheid zijn. 

    Dus er zal "slechts" de geur van zaagsel zijn dat naar paard ruikt voor sommigen ^^ 

    Als er nog steeds geuren zijn, kunnen die veroorzaakt worden door : 

    • Het plastic van de emmer wordt gebruikt omdat het een materiaal is dat geurtjes vasthoudt, doordrenkt, kleurt. Plastic warmt op door de urine. Kies daarom voor een roestvrijstalen emmer.
    • Het is ook raadzaam as te gebruiken vóór zaagsel (sommige mensen gebruiken zelfs alleen as). 
    • Onze voeding zou een enorme invloed hebben op de geuren van uitwerpselen (vleesconsumptie zou de geuren versterken) 
    • Het is de urine die het meest stinkt en meer logistiek geeft. U kunt kiezen voor een urine-afscheider. 
    • De kwaliteit van het zaagsel zal van invloed zijn op de geuren, fijn en/of behandeld zaagsel zal niet dezelfde efficiëntie hebben als dicht en schoon zaagsel. 

      Onze relatie met uitwerpselen  

      Faeces, uitwerpselen, poep, mest,poepHoe je het ook noemt, poep is een taboe en een onbegrepen onderwerp. We noemen het vulgair, we praten er met humor over, maar zelden serieus... toch valt er zoveel te zeggen en te leren over deze universele organische materie! Iedereen poept, ongeacht zijn sociale rang, geslacht of geloofsovertuiging! 

      De naam verandert, maar de reacties op poep zijn voor de meeste mensen dezelfde: walging, afwijzing, angst of onverschilligheid. Toch zijn uitwerpselen een deel van ons en ons dagelijks leven. Uitwerpselen onthullen onze gezondheidstoestand en onze voeding, maar meer nog, onze verhouding tot het lichaam en tot intimiteit. 

      Individuele toiletten

      Vergeet het beeld van het toilet die lijkt op een gat in de bodem van de tuin, deecologisch droogtoiletis veel beter dan Dit! 

      Geen geur dankzij de houtsnippers, gebruiksgemak en bovenal waterbesparing drinkbaar!

      U kunt bestellen bij een Belgische vakman, bijvoorbeeld www.toilette-seche.be of

      Bouw uw eigen droogtoilet

      Hier zijn wat ideeën voor woningbouw

      Bron https://www.terrevivante.org/198-toilettes-seches-a-compost.htm

      Online training om te leren hoe je een droog toilet maakt

      Tutorials : https://www.youtube.com/watch?v=hACtO12YeL0

      Wij zijn geen voorstander van plastic/PVC droogtoiletten, altijd omwille van het milieu.

      Zaagsel of spaanders?

      Naar verluidt is zaagsel doeltreffender om geuren tegen te houden dan houtspaanders. Het is ook handiger te hanteren. Schaafsel is interessanter als strooisel voor dieren.

      Waar kan ik die vinden?
      U kunt ze gratis of tegen een lage prijs vinden in timmerfabrieken/zagerijen/houtwerkplaatsen soms op de bon coin, bouwmarkt. Ze zijn blij dat ze er van af zijn, het bespaart hen om alles naar het afvalverwerkingscentrum te brengen). U kunt ze ook online vinden.

      Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat het geen behandeld hout is, het zou zonde zijn om het in de compost te stoppen.

      Urine scheiden?

      Urine bevat veel mineralen en is zeer rijk aan fosfor, stikstof (ureum is een zeer goede meststof) en kalium. Het kan direct in de tuin worden gegoten, aan de voet van bomen, struiken, moestuin. Maar daarvoor is het nodig te wachten tot het afkoelt, want de planten houden niet van warmte.
      Dus, heren, aarzel niet om de heggen te nitrogeniseren, in alle discretie natuurlijk!

      Het scheiden van urine helpt ook om het verbruik van zaagsel te beperken.

      Korte video over dit onderwerp https://www.youtube.com/watch?v=4SZasMQH9yU

      Gemeenschappelijke toiletten

      Zij helpen de milieuverontreiniging en het waterverbruik in huis te verminderen. Maar hun grootste interesse? De mogelijkheid om het afval te composteren om meststof te verkrijgen. 

      Compostering

      De emmer moet worden geleegd in een speciaal compostvat. Droge toiletten worden dus niet geleegd in compostbakken met tuin- en huisvuil!

      Giet de emmer in een van de bakken die bekleed zijn met droog koolstofrijk materiaal (versnipperd materiaal, stro, bladeren en droog gras). Verspreid met een schop, en bedek met hetzelfde materiaal. Spoel de emmer om en schep over de bak. Eenmaal vol, wordt de bak geleegd om een hoop te vormen. Het is pas bruikbaar na anderhalf tot twee jaar compostering en drie of vier keer draaien. De temperatuurstijging na de aanleg van de stapel en de rijpingsperiode garanderen de afwezigheid van ziekteverwekkende kiemen. Als u het composteren nog niet onder de knie hebt, kunt u deze compost zowel voor bomen en struiken als voor de siertuin gebruiken (vermijd in elk geval snelgroeiende groenten die rauw worden gegeten). Gebruik het niet te veel, het is erg rijk.

      Bij Naturia zullen we met 3 composthopen werken om de weg gemakkelijker te vinden en om de wachttijd van twee jaar te respecteren. Een hoopje/zakje afbraakcompost voor het lopende jaar; een tweede hoopje/zakje rijpingscompost voor het jaar daarvoor en een derde hoopje/zakje rijpingscompost voor het jaar daarvoor, zodat het 2 volledige jaren zijn. Vergeet niet het elk jaar om te draaien.

      Posters die u in de toiletten vindt tot uw beschikking:

      Toiletpapier

      En als je nog een stapje verder wilt gaan...

      Wist je dat? Een Europeaan verbruikt gemiddeld 120 rollen toiletpapier per jaar, dat is ongeveer 13 kilo papier, waarvan het grootste deel niet wordt gerecycleerd

      Er zijn vele oplossingen voorhanden:

      • Gebruik ongebleekt (en dus chloorvrij), gerecycled toiletpapier. U kunt het gemakkelijk vinden in biologische winkels. Het kan gemakkelijk in de compost
      • Neem een wasbare handschoen/veeg of een waterfles of beide
      • Voor de meer avontuurlijken zijn sommige planten een goed alternatief voor toiletpapier, zoals boombladeren (de hazelaar, zijn blad is zeer zacht!)

      Hier is een interessant uittreksel gevonden in dit artikel

      "In de Middeleeuwen, in Europa, werden kastanjebladeren gebruikt. In de Verenigde Staten werd mullein (ook bekend als witte brij) gebruikt, bijgenaamd "Cowboy Toilet Paper". Het grote blad aster dat gewoonlijk "houthakker toiletpapier" wordt genoemd, werd ook gebruikt. In Afrika werd vooral het blad van de Coleus forskohlii gebruikt. Bovendien heeft Rob Greenfield, een beroemd Amerikaans ecoloog die al meer dan 5 jaar zonder industrieel toiletpapier leeft, deze plant geadopteerd die de bijzonderheid heeft dat hij een bijzonder donzige textuur heeft. In Kenia, op het platteland, worden de bladeren nog steeds als zodanig gebruikt. Vanwege de zachtheid van zijn bladeren gebruikt men het ook als zakdoek. "

      Recapitulatie in beelden:

      Het blad van de kastanjeboom, het blad van de hazelaar, het blad van de grote koningskaars, het blad van de grote aster, het blad van de coleus forskohlii.

      Er is nog een plant: "Woolly Epiary" die echt zachte bladeren heeft!

      NL