We weten, we lezen, we horen dat we afstevenen op uitputting van hulpbronnen, mogelijke instorting, vernietiging van bossen. Er is de klimaatverandering waarmee niet genoeg rekening wordt gehouden en de noodzaak om de bevolkingsmigratie op lange termijn aan te pakken.

We moeten snel meer zelfvoorzienend worden op het gebied van energie en voedsel.

We moeten werken aan veerkracht, van individualisme naar collectiviteit.

We hebben elkaar nodig, we hebben de inspiratie van de natuur nodig en we moeten onze talenten bundelen...

Permacultuur is een bron van inspiratie om deze noodzakelijke overgang te maken.

Het reliëf, het water, de bomen, de omringende natuur, de bewoners, enz. worden geïntegreerd en in resonantie gebracht.

We willen Naturia:

  • Zorg voor het concept van permacultuur: " Zorgen voor mezelf, anderen en de wereld

Zorg ervoor dat de ethiek van permacultuurDit betekent dat je een bewegend evenwicht moet vinden tussen:

    • Zorg voor de natuurwat een bron van leven en voeding is. Wij willen bijdragen tot de verbetering van de biodiversiteit, zoveel mogelijk afval hergebruiken want de aarde is geen vuilnisbak. Het principe is te integreren in plaats van te scheiden. We zijn klein begonnen door het terrein te ontdoen van bijna al het afval en zieke bomen om te hakken (en die als snippers te recycleren). We proberen ook toerisme en natuur met elkaar te verzoenen door na te denken over afvalbeheer (het opzetten van compost, het sorteren van afval, het verminderen van afval in verband met onderhoud), door mee te werken aan de promotie van het gebruik van elektrische fietsen (we hebben er op dit moment 2 te huur). Een permacultuur zon wordt voorbereid met de medewerking van La Clairière  om zo snel mogelijk verschillende groenten en fruit te planten. Wij wachten op het verslag van Natagora en op nieuwe geïnteresseerde coöperanten om bio-intensief tuinieren, bostuinen, oogsten en zaad sparen, een biologisch-dynamisch model, op te zetten. De site heeft ook twee watermassa's. Deze onbetwistbare rijkdom is even kostbaar als kwetsbaar. We denken na over de beste keuzes die we kunnen maken om het aquatische milieu en alles wat het voedt, in stand te houden.
    • Zorg voor land en bestuur: Wij zijn opgericht als een erkende coöperatieve vennootschap en sociale onderneming, en de coöperanten waken collectief over dit terrein om het te beschermen tegen elke vorm van speculatie, in een nog te vinden rechtsvorm. Wij steunen het idee dat het land ons niet toebehoort en dat wij er slechts "bewoners" van zijn. We moeten ervoor zorgen dat het wordt doorgegeven aan toekomstige generaties. Wij denken ook aan de oprichting van een ASBL om mensen in staat te stellen in de vorm van donaties (in tijd of geld) in het project te investeren. Ons bestuursmodel is geïnspireerd op collectieve intelligentie en aangepast aan onze realiteit. Wij zijn op zoek naar coöperanten die willen investeren en actief willen deelnemen aan het bestuursmodel en naar coöperanten die bereid zijn zich te buigen over de juridische kwestie van de "inhoud" die aan onze inzet moet worden gegeven.
    • Zorgen voor de habitat: De vroegere camping "Mon Rêve" bestond volledig uit woonwagens, waarvan de meeste niet of zeer slecht geïsoleerd waren. Dus schreven we snel een constructief handvest de renovatie van deze caravans en de bouw van nieuwe habitats te inspireren (zelfbouw in natuurlijke recycleerbare en/of gerecycleerde materialen, droge toiletten,...) Sommige van deze habitats worden verhuurd om mensen die op doorreis zijn te inspireren, andere hebben een meer sociale (receptie) of/en culturele roeping (het opzetten van kunstenaarsresidenties). Ook hier zijn we op zoek naar toekomstige medewerkers die geïnteresseerd zijn in zelfbouw, het organiseren van participatieve werkkampen, het aanbieden van ongebruikelijke accommodatie, enz.
    • Zorg voor onderwijs en cultuur: Wij gaan uit van de premisse dat wij van elkaar leren door gemeenschappelijke ervaringen te delen. Naast wandelingen die uitnodigen om de wereld op een andere manier te bekijken, stellen we ook wandelingen voor die iedereen aanmoedigen om deel te nemen aan een proces van creatie en experiment. Binnenkort zullen we ook een artist-in-residence voorstellen, om de site open te stellen voor cultuur en cultuur voor de site. We zijn nog op zoek naar medewerkers die conferenties, workshops en debatavonden willen organiseren en anderen die geïnteresseerd zijn in het opzetten van een "reflectief" proces voor het oplossen van problemen (waarbij rekening wordt gehouden met de waarnemer als integraal onderdeel van het bestudeerde systeem), we zijn ook op zoek naar medewerkers van kunstenaars die willen co-creëren met de spect-acteurs.

    • Zorgen voor instrumenten en technologieën: doen we zoveel mogelijk een beroep op plaatselijke ambachtslieden voor de vele klussen en reparaties die moeten worden uitgevoerd. Wij proberen het gebruik van machines te centraliseren, zodat ze meer collectief worden gebruikt. De installatie van collectieve zonnepanelen wordt momenteel bestudeerd en zou spoedig voltooid moeten zijn. Coöperanten die geïnteresseerd zijn in de energetische valorisatie van organisch afval, in brandstoffen die zowel elektrische als thermische energie kunnen produceren, in microturbines, zullen bij Naturia zeker een denkpiste vinden. Daarnaast kunnen ook coöperanten die handenarbeid met traditionele werktuigen willen valoriseren, een project indienen.
    • Zorg voor gezondheid en welzijnWij zetten ons in voor uw gezondheid en welzijn op de site. Wij proberen ervoor te zorgen dat u zich zo goed mogelijk voelt wanneer u bij Naturia bent. We zorgen ook voor de gezondheid van de mensen die op de werf werken door de invoering van... de siësta.
      En dan is er nog de plek die helend is in zijn schoonheid (mening geheel subjectief)
      Wij geloven dat de mens niet alleen geen onderscheid mag maken tussen lichaam en geest, maar ook dat hij of zij moet zorgen voor de gezondheid van het milieu, dat op zijn beurt zorgt voor de mens.
      Hoe meer medewerkers we hebben, hoe meer we voor elkaars gezondheid kunnen zorgen door de taken te verdelen, door momenten van ontspanning te organiseren (yoga, meditatie).

    • Zorgen voor financiën en economieOm in onze financieringsbehoeften te voorzien, geven wij de voorkeur aan de financiële inbreng van coöperaties of coöperaties boven die van "klassieke" banken. Wij zijn aangesloten bij het Semeur-netwerk (lokaal, burger en aanvullend betaalmiddel), dus aarzel niet om uw euro's in te wisselen.
      Wij bieden sommige diensten aan tegen een vrije en bewuste prijs.
      In de nabije toekomst zullen wij ook een OPIP lanceren (ter ondersteuning van een aantal van de in onze visie geschetste toekomstige verwezenlijkingen).
      Wij maken gebruik van lokale producenten om ons voedsel- en drankenaanbod te leveren en wij kiezen onze drankenleveranciers zorgvuldig uit.
      Ook hier zijn coöperanten die zich laten verleiden om na te denken over carpooloplossingen of andere manieren van voortbewegen, door lokale boerenmarkten te organiseren, door een kookconcept te bedenken op basis van lokale producten, door wwoofweken of soortgelijke werknetwerken te organiseren en te begeleiden, door het levensvatbaarheidsmodel op te zetten om na te denken over duurzaamheid, enz. welkom.

Permacultuur is ook denk buiten het kaderHet is een verandering van perspectief. Wij zijn geïnspireerd door het Boek "7 manieren om anders te denken" van Loobna Mcnamara

  1. Overvloedig denkenOns wordt de hele tijd verteld over schaarste, maar de natuur is er in overvloed. Alle planten produceren zaden. Wij willen kwaliteit bevorderen, erkenning, dankbaarheid en delen aanmoedigen.
  2. Oplossingen bedenkenElk probleem is een kans om te groeien en te ontwikkelen! Wees proactief in plaats van reactief en vergeet niet dat onze beslissingen de toekomst zullen beïnvloeden.
  3. SysteemdenkenOm te denken in zijn geheel in plaats van in delen, omdat alles op elkaar inwerkt. In het middelpunt staat "het leven" en niet de mens.
  4. Denken als de natuurObserveer en kopieer natuurlijke ecosystemen, bekijk de cycli, vecht niet tegen maar werk samen met de natuur, vooral in de moestuin: Oost-Indische kers en distels trekken bladluizen aan, brandnetels leiden slakken af, paardenbloemen zorgen voor rupsen (bescherm salades). Alles evolueert en groeit in zijn eigen tempo.
  5. Denken over samenwerkingNiet de "macht OVER" maar de "macht MET".
  6. Denken aan de toekomstDe dimensie duurzaamheid/duurzaamheid is van essentieel belang. Onze daden hebben een impact op de volgende 7 generaties (170 jaar). Wij willen een generatieve cultuur ontwikkelen: op weg naar een positieve impact. Wij nodigen de samenwerkende partijen uit zichzelf de vraag te stellen: "Welk doel dient het project in het ecosysteem? Welke energie zal mijn project in het ecosysteem injecteren? ".
    Zorg dragen voor het ecosysteem betekent bijvoorbeeld hoekjes creëren voor wilde dieren, "insectenhotels", stapels takken maken, nestkastjes ophangen... Kleine gebaren kunnen al een grote impact hebben.

Afvalverwerking

Sorteren van afval

 

We hebben besloten om samen te werken met Terugkomstdat een onderneming is die zich bezighoudt met overgang en een verondersteld sociaal doel heeft. Dit versterkt de samenhang van ons project. Wij kunnen niet langer aanvaarden dat al het afval (plastic, karton, restjes, enz.) in één enkele container terechtkomt.

In de praktijk, Terugkomst voorstelt:

  • Multi-stroom inzamelingen met terugname of omruiling van containers;
  • flexibele frequentie passages die zich aanpassen aan onze activiteit;
  • Gedifferentieerde weging per product, wat een eerlijke prijs garandeert;
  • een gedetailleerd overzicht van onze verspilling/middelen met facturen;
  • het zoeken naar de beste oplossingen.

Het afval dat zij afvoeren bestaat hoofdzakelijk uit karton, frigoliet, PMC, plastic verpakkingsfolies, bulkgoederen, hout, metalen, afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, lijsten, enz.

Van onze kant zullen wij een plaats inrichten waar de sortering gemakkelijk te begrijpen en te doen zal zijn voor onze bewoners en de voorbijgangers. Daartoe zullen verklarende en educatieve affiches worden gemaakt.

Compostering

Voor compostering moedigen wij zowel individueel als collectief composteren aan.

De persoon die de BOKASHI techniek om voedselresten te composteren zonder wormen, vliegen, tuinen of nare geurtjes. De aanschaf van zo'n composteerbak komt voor rekening van de bewoner. 

Een collectieve compost is gepland naast de moestuin. 2 tot 3 compostbakken, gemaakt van pallets, zullen worden gebruikt voor het verzamelen van tuin- en huishoudafval.

Het initiatief moet noodzakelijkerwijs worden gesteund door de gemeenschap (huurders, tijdelijke bewoners).

Een of meer mensen zullen toezicht houden op het afvalproces.

Onze doelstellingen voor deze collectieve compostering zijn :

  • om de hoeveelheid huishoudelijk afval van de plaatselijke bewoners te verminderen,
  • afval te beheren in de continuïteit van selectieve sortering,
  • maak een sociale link.

Er is een inspiratieboekje gemaakt om het hele proces uit te leggen, de doelstellingen, de voordelen, hoe het moet, enz. Dit boekje is bestemd voor de huidige huurders en alle coöperanten. Het is ook beschikbaar voor onze bezoekers. Ons doel is iedereen te motiveren om bij te dragen aan een wereld waarin we allemaal samen voor de natuur zorgen.

Droge toiletten

20 tot 30% van het huishoudelijk waterverbruik gaat door onze toiletten! En voor de meesten van ons is het drinkwater dat we daarvoor gebruiken. Dit is ook het geval in ons huis in 2021. Dat is absurd, als je bedenkt dat in 2005 meer dan een miljard mensen in de wereld geen toegang hadden tot drinkwater.

Het is dan ook dringend noodzakelijk alternatieven voor te stellen en toe te passen. Droge toiletten, die geen (of zeer weinig) water verbruiken, zijn er een van en dankzij de praktijk van het composteren kunnen we aan de aarde teruggeven wat wordt geproduceerd.

We zullen 2-3 droge toiletten bouwen in Naturia om onze bezoekers vertrouwd te maken met dit alternatief dat veel meer in harmonie is met de natuur.

Over dit thema hebben wij een inspiratieboekje opgesteld, bestemd voor de huidige huurders en alle coöperanten. Dit boekje is ook beschikbaar voor onze bezoekers. Ons doel is om degenen die nog traditionele toiletten hebben, te motiveren om over te schakelen op droge toiletten in hun huizen in Naturia.

De voordelen zijn talrijk.

Iedereen zal worden verzocht zijn emmer in een speciale compostbak te legen, want droge toiletten worden niet geleegd in compostbakken met tuin- en huisvuil!
Het wordt pas gebruikt na twee jaar compostering en drie of vier keer draaien. De temperatuurstijging na het composteringsproces en de rijpingsperiode garanderen de afwezigheid van ziekteverwekkende kiemen.
We zullen rouleren met 3 composthopen om het beheersbaarder te maken en de wachttijd van twee jaar te respecteren. Een hoopje/bakje afbraakcompost voor het lopende jaar; een tweede hoopje/bakje afbraakcompost voor het jaar daarvoor en een derde hoopje afbraakcompost voor het jaar daarvoor, zodat het 2 volledige jaren zijn.

[1] Bijvoorbeeld: Millefeuilleeen organisatie voor het behoud van het milieu in Cul des Sarts, Le Happy Earth Center in Zétrud-Lumay, ea

NL